De zogenaamde Berenklauw staat momenteel in bloei en vormt een (zwaar onderschat) gevaar. Wie met de berenklauw in aanraking komt (met name terwijl de zon schijnt) kan heel ernstige brandwonden oplopen.  Het is eigenlijk geen echte allergie, maar het kan er wel veel op lijken: mensen (en dieren) kunnen ontstekingen van de huid en zelfs wonden krijgen door aanraking met het sap van deze plant. Het sap van de berenklauw bevat een stof (furocoumarine) die de huidcellen, die er mee in aanraking zijn gekomen, gevoelig maakt voor zonlicht en andere UV-straling. De huidcellen sterven daardoor af, en dat veroorzaakt een ontstekingsreactie. Het is dus geen allergische reactie, zoals veel mensen denken. Het kan daarom ook al gebeuren bij de eerste aanraking met de plant. De gevolgen variëren van ernstige huidirritatie tot derdegraads verbranding.Onderstaand geen smakelijke beelden, maar wel een waarschuwing. berenklauw_wonden Bekijk hieronder een filmpje uit 2011, waarin RTV Noord aandacht schenkt aan het gevaar van de plant:

Telegraaf – Vrouw

Deze week verscheen in de bijlage Vrouw van De Telegraaf een uitgebreid artikel van journaliste Zamarra Kok. Hierin beschrijft ze een erg vervelende ervaring met haar kinderen en deze gevaarlijke plant:

Achtergrond informatie over de berenklauw


De gewone berenklauw (Heracleum sphondylium) behoort tot de schermbloemenfamilie (Umbelliferae of Apiaceae). De plant komt van nature voor in Europa Het is een 90-150 cm hoge (met uitschieters tot twee meter), vaste plant, die veel langs dijken en wegen voorkomt. De plant is ruw behaard en heeft drievoudig gevind tot vinspletige bladeren. De stengel is kantig en gegroefd. De berenklauw bloeit van juni tot oktober met witte bloemen in veelstralige schermen. Het onderstandige vruchtbeginsel is tweehokkig met twee stijlen. De stijlen hebben een kussentje aan de voet. De gevleugelde vrucht is een tweedelige splitvrucht met eenzadige deelvruchtjes. De gewone berenklauw komt vooral voor op stikstofrijke, vochtige grond zowel in de volle zon als in halfschaduw. De plant groeit op grasland, bosschages, in bossen en in onkruidvegetaties. Naast de gewone berenklauw is er ook nog de reuzen berenklauw, meer info >>> Bron: Wikipedia]]>